Rize Valisi Kemal Çeber, İl Pandemi ve İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısının ardından Valilik önünde düzenlediği basın toplantısında basın mensupları ile bir araya gelerek yeni tip koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında alınan yeni kararları açıkladı.

Vali Çeber, yaş çay sezonu dolayısıyla Rize’ye 20 Mayıs'tan sonra ciddi bir gelişin olacağını düşündüklerini kaydederek, emniyet, jandarma ve sağlık ekiplerinin yol kontrol noktalarında hazır bekleyeceklerini ve kontrol yapılmadan hiçbir vatandaşın Rize sınırlarına alınmayacağını kaydetti.

Vali Çeber, çay tarımı için gelecek üreticilerin PCR Testine (Kovid-19 Testi) tabi tutulacaklarını kaydederek Türkiye’de ilk kez 3 günde 5 bin test yapacaklarını söyledi. Çeber, il genelinde şu ana kadar 4 bin dolayında test yapıldığını ve hasta sayısının 10 civarında olduğunu kaydetti.

- Çay müstahsillerine seyahat kısıtlamasının belli şartlarda kaldırılması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yeni gelişmeler ışığında çay müstahsillerine seyahat kısıtlamasını belli şartlarda kalmak koşuluyla kaldırdığını hatırlatan Çeber, şu ifadeleri kullandı: "19 Mayıs gecesi çay müstahsillerimiz belirlenen şartları yerine getirerek çay hasadı için ilimize gelebilecek. Ülkemizde ve ilimize salgınla ilgili iyi yol alındığı için hükumetimiz böyle bir karar aldı. Kritik bir süreç ve herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanımız bir anlamda vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda yapılabileceği yaptı. Bundan sonraki iş vatandaşlarımıza kalıyor."

Çeber, sözlerine şöyle devam etti: "Çay müstahsillerimiz, e-devlet veya 199 Vefa hatlarına başvurarak çay bölgesine gelmek istediğini beyan edecek. Başvuruyu alan Bakanlığımız bunu ÇAYKUR'a bildirecek ve teyidi aldıktan sonra müstahsiller ile mecburi olarak refakatinde bulunanlara izin verilmiş olacak. Bu bilgiler illere de gönderilecek. Bizler de ilimize gelecek kişileri öğrenmiş olacağız. İlimize 20 Mayıs'tan sonra ciddi bir gelişin olacağını düşünüyoruz. Emniyet, jandarma ve sağlık ekiplerimiz de yol kontrol noktalarında hazır bekleyecek. İhtiyaç halinde ekiplerimizin sayısını artıracağız. Bunun için bir planlama yapılıyor. Kontrol yapılmadan hiçbir vatandaşımız ilimiz sınırlarına alınmayacak. Kontrolden sonra vatandaşlarımıza taahhütnameler imzalatılacak."

- "Hoş geldin ziyaretlerine gitmeyin"

Kente gelen vatandaşların bir hafta karantina sürecinde kalması gerektiğini anlatan Çeber, şunları kaydetti: "Bu kişiler bir hafta boyunca tam bir izolasyonda duracak. 7 günün sonunda her bir hanede uygun görülen bir kişiye sağlık ekiplerimiz pandemi testi yapacak. Testi negatif çıkan vatandaşımız dışarı çıkabilecek ve evin market ihtiyaçlarını ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Diğer hane halkı da bu 7 günün sonunda çay bahçelerinde çalışmaya başlayabilecek. Gelirken 7 günlük ihtiyaç malzemelerinizi de yanınızda getirin. Bu süre içinde ihtiyaç olursa her bir marketimiz servisle bu ihtiyaçları giderecek. 14 günlük sürenin ardından vatandaşlarımız, bizim uyduğumuz kurallara uyarak normal hayatlarına devam edecek."

Cuma gününden itibaren camilerden anonslar yapacaklarını dile getiren Çeber, "Vatandaşlarımızın il dışından gelen kişilere 'Hoş geldin.' ziyaretine gitmemesi için anonslar olacak. Vatandaşlarımızın özellikle Ramazan Bayramı'nda bayramlaşmalarını telefonla yapmasını istiyoruz." dedi.

"Vaka sayısı artışa geçti haberleri gerçeği yansıtmıyor"

Rize'de Korona virüs vaka sayılarının yeniden artışa geçtiğini şeklinde basında çıkan haberlerin doğruyu yansıtmadığını da dile getiren Çeber "İlimiz şuan çok iyi durumda. Haberleri yazan arkadaşlar itina ile hazırlıyordur ama bizim açımızdan baktığımız zaman doğru değiller. Fakat ben bazen caddelerden sokaklardan fotoğraflar istiyorum ve görüyorum ki kalabalıklar böyle devam ederse o haberler doğru olacak" dedi.