Covid-19 salgını ile Türkiye’nin mücadelesi devam ederken ülke genelinde olduğu gibi Rize’de de vaka sayıları artış göstermeyi sürdürüyor.

Bütün yetkililer vatandaşları maske takma, sosyal mesafeye ve temizliğe dikkat etmeleri açısından sık sık uyarıyor ve önlemleri bırakmamaları gerektiğini özellikle vurguluyor.

Rize’de, İl Müftülüğü vakit ezanlarının ardından, İl Emniyet Müdürlüğü ise trafik polisi ekipleriyle uyarı anansları sürdürülüyor.

Rize vaka sayısında, salgının başlagıcından bu yana en yoğun dönemini yaşıyor ve yayılma hızı artıyor. Rize'de hastanelerde ve evde tedavisini sürdüren kovid-19 hasta sayısının ilk kez 500'ü bulduğu söyleniyor.

Rize'nin en uğrak yerlerinden olan ve yoğunluğu oldukça fazla iki lokantası 12 personeline kovid-19 bulaşması nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı aldı. İş yerleri 1 hafta boyunca kapalı olacak.

Rize'de artış gösteren vaka sayılarının yoğunluğu ve yayılım hızı endişelendirici boyutlara ulaştı. Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Hayat Eve Sığar' uygulaması üzerinden vakaların hangi bölgelerde yoğunluk gösterdiği harita üzerinden görünüyor. Rize merkezi gösteren haritada vaka sayılarındaki artışın ne boyutta olduğu net bir şekilde ortada. İyileşen ve tedavisi sona eren hastalar taburcu edilmeye devam ederken, dün kovid-19'a bağlı 2 ölüm daha gerçekleşti ve ölümler 19'a yükseldi.

Sağlık Bakanlığı önceki günlerde “evde takip ve yatan hasta” algoritmalarını değiştirmiş ve algoritmalarda yapılan güncelleme ile birlikte bakanlık, Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatışlarda hafif-orta pnömoni (zatürre) ve ağır pnömoni ayrımına gitmişti. Daha önce bazı hafif-orta pnömoni olan hastaların tedavisi hastanede veya izolasyon alanlarında yapılıyordu. Güncellenen algoritma ile sadece ağır pnömoni hastalarının tedavisinin hastanelerde yapılıyor.

Kovid-19 temaslı kişilerin pozitif vakaya dönüşme oranlarının mayıs ayına kıyasla Türkiye genelinde 1,3 kat artış gösterdiğini bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya paylaşımı çağrısında bulunarak, "Bugün profilinizden siz de bir tedbir mesajı verin. Salgına karşı maske, mesafe, temizlik kurallarını hatırlatan bir mesaj hazırlayıp, takipçilerinizle paylaşın. Bilip de uymayanlar için elden geldiğince etkili olsun." ifadelerini kullandı.