Ardeşen Mahalle ve köy muhtarları adına bir açıklama yapan Ardeşen mahalle muhtarlar derneği başkan yardımcısı Meryem Terzibaş;

Öncelikle bu denli önemli bir konuda bizleri yalnız bırakmayan değerli basın mesubu arkadaşlarıma ve değerli muhtar arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Basın açıklamamızı yapmamızın temel nedeni yaş çay sektöründe karşı karşıya kalmış olduğumuz sorunlardır. bölge halkının neredeyse temel gecim kaynağı olarak tanımladığımız yaş çayın satış dönemi olan, yaş çay sezonuna büyük bir heyecanla başladık, büyük zorluklarla geçimini sağlamaya çalışan bölge halkı için çaykurun açıklayacağı yaş çay fiyati hepimiz için çok önemliydi, içinde bulunmuş olduğumuz ekonomik şartlar açıklanacak olan yaş çay fiyatının önemini bir kat daha arttırdı ve nihayet sayın bakanımızın ilimıze tesrifleri ile açıklanan yaş çay fiyati kısmen de olsa müstahsili memnun etti.

bugün üretilen yaş çayın tamamının çaykur tarafından alınmasının mümkün olmadığını bölge halkı olarak bilmekteyiz bugüne kadar özel sektörün çay müstahsiline sağlamış olduğu katkıyıda takdirle karşılamaktayız ,ancak bugün karşı karşıya kalmış olduğumuz uygulamalar ne yazık ki bizleri hem üzmüş, hemde mağdur duruma düşürmüştür. çaykurun yaş çayın tamamını almasının mümkün olmadığını gayet iyi bilen özel sektör fırsattan istifade edip vatandaşın alın terini yok saymış çaykurun açıklamış olduğu yaş fiyatının neredeyse yarı fiyatına çay alımlarına başlamıstır. bu uygulama bir yıl boyunca çay müstahsilinin evine girecek olan paranın neredeyse 3 te bir oranında düşmesi anlamına gelmektedir, alternatif geçim kaynaklaırı neredeyse yok denilecek kadar az olan bölge halkının bu şekilde mağdur edilmesi sosyolojik olarak büyük zararları beraberinde getirmektedir. bu uygulamalar çaykurun açıklmış olduğu yaş çay fiyatını neredeyse anlamsız hale getirmiştir. merdiven altı yaş çay alımları ,vatandaşın mağduriyetini fırsat bilen özel çay fabrikaların keyfi fiyat belirlemeleri artık müstasili çay tarlalrına giremez hale getirmiştir .kendi çayınızı kendiniz toplayın gürüclere trilyonlar veriliyor ve bunun gibi söylemlerde bulunanlar, kulaklarını tıkamış, gözlerı görmez hale gelmiştir.

elbetteki serbest piyasanın ne anlama geldiğini bizlerde bilmekteyiz ama bilinmelidir ki serbest piyasa demek vatandaşa zülüm etmek değildir serbest piyasa demek fırsatçılık degildir ,nasıl bir çok ürünün piyasasında haksız rekabeti önleyecek düzenleme kurulları varsa yaş çay sektöründe de piyasayı düzenleyecek kurullar oluşturulmalıdır .vatandaş güvenmek istiyor, vatandaş tarlasında çay toplamak istiyor,özel sektörün günü birlik degiştirmiş olduğu yaş çay fiyatları artık vatandaşı hem manevi hemde maddi yönden rahatsız etmektedir.

buradan kesinlikle hedefimize özel sektörü aldığımızın anlamı çıkartılmamalıdır özel sektör bizim için en az çaykur kadar önemlidir özel sektöründe büyük sıkıntılar içinde olduğunu giderlerinin katkat arttığını

bilmekteyiz bunun yanında uzun zamandır kuru çaya zam yapılmamasının özel sektörü mağdur ettiğinide bilmekteyiz, ancak bu makro konuları bizlerin yanı eli nasırlı çay müstahsilinin çözmesi mümkün değildir bu sorunların çözüm noktası ankaradır.

bu denli geniş bir kitleyi direkt ilgilendiren ve mağdur eden konuları çözmekle sorumlu olan kişi veya makamların ivedikle konuya eğilmeleri gerekmektedir bu sorun sadece çay müstahsilinin sorunu değildir cebimizden alınan her kuruş çocuklarımıza verecek olduğumuz harçlığın dibe vurması demektir ,bizi temsil görevi ile yetkilendirmiş olduğumuz isimler ve sivil toplum kuruluşları bir an önce aslı görevlerinin ne olduğunu hatırlamalı ve konunun çözümü için el ele vermelidir.

siyaset üstü olarak değerlendirilmesi gereken bu mağduriyet ne yazıkkı her geçen gün büyümektedir müstahsil yalnız bırakılmamalı ,müstahsilin bu konuda sesi, kulağı, gözü olması gerekenler acilen adım atmalıdır.

bizler demokrasinin ilk ayağı olan muhtarlar olarak bu mağduriyetin giderilmesi için demokrasinin bizlere tanımış olduğu her yola başvuracağımızı buradan bildirmek istiyoruz muhtarlar derneği siyaset üstü olarak kurulmuş olan ve faaaliyetlerini bu yönde sürdüren bir sivil toplum kuruluşdur

bu temennilerle özel sektöre son bir çağrımız olacaktır siz varsanız bizi varız biz varsak siz varsınız bundan dolayı kazan kazan ilkesi doğrultusunda vatndaşın mağdur etmeden çay alımlarınızı sürdürmenizi istiyoruz bizler bugün nasıl müstahsilin mağduriyeti için bir araya geldiysek yarında sizlerin özel sektörün mağduriyetlerini dile getirmek için bir araya geliriz.dedi