Özel Haber : Asena AĞAOĞLU - Ümran ÖZYANIK - Gelişim TV- Haber

Kışın ısınma hazırlıklarını doğal gaza göre yapan ilçemiz sakinleri, doğal gazın ne zaman geleceği sorusunu uzun süredir soruyor. Bunun üzerine Gelişim Haber olarak, Yusuf Erten'e doğal gaz süreci ile merak edilenleri sorduk. Halkın kafasındaki soru işaretlerini gidermek adına kamuoyu aydınlatılması için Yönetim Kurulu Başkanı ile bir röportaj gerçekleştirildi. Vatandaşlarımızın merak ettiği soruları Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Erten'e yönelterek cevaplar aldık.

"Buderus Aksa'nın lisans verdiği bir firma. Bölgemizde Trabzon'dan Fındıklı'ya kadar iş yapabileceği lisansı olan bir firmayız. Trabzon, Fındıklı ve Ardeşen'de şubelerimiz var. Bu bölgelerde layıkıyla, en güzel şekilde tesisatlarımızı yapmaya çalışıyoruz."

Bu yıl içerisinde doğal gazı kullanabilecek miyiz?

"Yaklaşık 1 aydır Ardeşe'nin Fırtına Mahallesinde bayağı bir konutta gaz kullanılır durumda, şu anda kullanılmakta. Halihazırda gaz verilmiş olduğu için biz dairelerde iş yapabiliyoruz. Gazlar kullanımda."

Doğal gaz tehlikeli midir? Emniyetli kullanım şartları nelerdir?

"Doğal gaz bilinçsiz kullanıldığı zaman tehlike arz eder. Sonuçta tüp gaz gibi, bir gazdır. Bunu, lisanslı firmaların haricinde yapılan denetimsiz tesisatlarda oluşabilecek kaçaklardan dolayı tehlike arz edebilir. Yeterli güvenlik önlemleri alınarak, sistemin prosedürüne uygun, mühendis arkadaşların çizeceği projelere dayalı olarak yapılırsa herhangi bir tehlike arz etmez."Başvuru işlemleri doğal gaz hatlara basıldıktan sonra mı yapılacak?

"Öncelikle bulunulan bölgede Aksa Karadeniz Gaz Firması, genel firma alt yapı çalışmasını yapıp hattı gazlaması gerekiyor. Bütün testlerin yapılıp, binalara kutuların takılıp gazı o hatta vermesi gerekiyor. Ondan sonra müşterilerimiz bize abonelik başvurusu yaparak, o abonelik üzerinden biz proje göndererek dairedeki doğal gaz çalışmalarını veya binadaki ortak alanları yapmaya başlayabiliyoruz. "

Ardeşen'de doğal gaz abonelik ofisi var mı?

"Bildiğim kadarıyla Aksa Ardeşen'de henüz kendine ait bir ofis oluşturmamış. Ofisi var ancak belediyenin ona tahsis ettiği belediye binasının altında bir ofisleri var ve oradan abonelikler yapılabiliyor. Aynı hizmeti oradan karşılayabiliyorlar."

Hangi koşullarda kimler doğal gazdan faydalanacak?

"Altyapı çalışmaları yapılan mahallelerde binalara kutu takılan her abone, vatandaş ve apartman sakini bu doğal gazdan yararlanabilecek. Şu kesim yararlanabilir, bu kesim yararlanamaz diye bir durum yok. Şöyle bir durum var, Fırtına Mahallesinden başladı, her yıl Fırtına Mahallesinden şehir merkezine doğru belli bir bölüm yeniden açılacak ve altyapı çalışmaları yapılacak. Bu zaman içerisinde bütün mahalleleri dahi doğal gazdan faydanabilecektir."Doğal gazı daha ekonomik nasıl kullanabiliriz?

"Doğal gazı daha ekonomik olarak kullanabilmek için öncelikle, ben bir doğal gaz firması sahibi olarak şunu söyleyebilirim ki, apartmanlarımızın dış yalıtımlarını yaptırmamız gerekiyor. Mesela montalama sisteminin apartmanlarda yapılmış olması gerekiyor. Pencere, çift cam sistemimiz uygun olarak yapılırsa o binalar daha uygun bir doğal gaz sistemi kullanmış olurlar. Sıvasız, tuğladan örülmüş ve hiçbir yalıtımı olmayan bir binalarda kullanılacak yakıtla, her şeye uygun bir şekilde ısı yalıtımı yapılmış bir binanınki aynı olmayacaktır. Bir ikincisi de doğal gaz tesisatlarında kombilerin yanında oda termostatı dediğimiz elektronik termostatlar vardır. Yani dairelerimizde de müşterilerimiz aldıkları kombiye göre termostat taktırırlarsa evdeki ısıyı belli bir ayarda tutabilirler."

Faturalar nasıl ödenecek?

"Doğal gaz faturalarını Aksa'nın abonelik merkezlerinden ödeyebiliyorlar. Bankalar üzerinden de doğal gaz sayaç abone numarasını bilenler, ofise gitmeden cep telefonundan kendi hesapları üzerinden ödeyebilirler. Bankadaki hesaplarına otomatik talimat vererek o şekilde de ödeyebilirler. Sırada beklemelerine gerek kalmaz böylelikle."

Doğal gaz borcunu nasıl öğrenebiliriz?

"Doğal gaz borç sorgulamasını ofislerden ve müşteri hizmetlerinden öğrenebilirler. Bildiğim kadarıyla doğal gaz faturaları da, elektrik faturaları gibi kişilere mesaj olarak gönderiliyor."

Doğal gaz hangi şartlarda durdurulur?

"Doğal gaz, Türkiye'de başladığı günden bu güne kadar durdurulduğunu ben duymadım. Ancak mevcut ödemelerinizde aksaklık varsa geçici süre ile kapatılabilir."

Açma kapama bedeli nedir?

"Açma kapama bedeli, elektriklerde ve telefonlarda da olduğu gibi devletin firmalara verdiği yetki dahilinde bir maaliyet olduğunu düşünüyorum."

Doğal gaz diğer yakıtlara göre niye daha verimlidir?

"Daha az bir maaliyeti vardır ve fiyat olarak çok daha uygundur. Örneğin tüp gaz kullanıyoruz, kömür kullanıyoruz bunlara kıyasla ulaşım maaliyeti çok daha uygun olduğu için bizlere ciddi anlamda tasarruf sağlıyor."

Doğal gaz fiyatları nasıl değişmektedir?

"Doğal gaz yurdumuza döviz ile giriş yaptığı için dövizdeki artış tüm ürünlerdeki gibi, mesela bir akaryakıttaki gibi aynı şekilde doğal gazada yansıdığı için fiyatlar yükselmektedir."