Binlerce ÇAYKUR işçisinin merakla beklediği toplu iş sözleşmesinde ÇAYKUR işçisini rahatlatacak düzenlemelerin bulunduğu ve yarın imzalananacak sözleşmenin ÇAYKUR işçisini mutlu edeceği öğrenildi.

8 Ekim 2019 Salı günü imzalanacak toplu iş sözleşmesinde ÖZ GIDA İŞ Sendikası yöneticileri ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un toplamı 23 saat süren 4 görüşme gerçekleştirdiği, görüşmelerde Bakan Zümrüt’ün ÇAYKUR işçisi için bazı sözler verdiği ve yakın tarihte Rize’ye gelerek ÇAYKUR işçisiyle birebir görüşmeler yapacağı bilgisine ulaşıldı.

Alınan bilgiye göre, 2018’de çıkarılan 696 KHK ile Türkiye’de kamu çerçeve protokolünü imzalamaya yetkili sendikanın imzaladığı protokolün tüm sendikaları bağladığı ve bu kapsamda TÜRK-İŞ’in imzaladığı yüzde 8+4 protokolünün Türkiye’deki 80’e yakın sendikaya bağlı 207 bin işçinin tamamını kapsadığı, 15 Eylül’de zamlı maaş alacak işçinin sözleşmenin imzalanacağı 12 Ağustos’un Kurban Bayramı tatiline denk gelmesi nedeniyle 1 aylık zaman kaybı yaşandı.

Özellikle bu 1 aylık sürede ÖZ GIDA İŞ Sendikası yöneticilerinin sözleşmenin ÇAYKUR işçisini mutlu edecek şekilde düzenlenmesi ve ÇAYKUR işçisinin hak kaybı yaşamaması için yoğun çaba sarfettiği ve bu ay sonu ya da Kasım ayının ilk haftasında Rize’ye geleceği öğrenilen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile 4 kez bir araya geldiği öğrenilirken, Bakan Selçuk’un da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüşmeler yaparak ÇAYKUR işçisini mutlu edecek sözleşmeyi imza altına almayı talep ettiği ve 01.01.2020 tarihi itibariyle Scala sistemine geçileceği ve bu sistemle alttan yukarıya giren işçiyle yukarıdan aşağıya giren işçi için saat ücretleri ayarlamasının düzenleneceği bilgisine ulaşıldı.

6 ay çalışıp 6 ay boşta kalan mevsimlik işçilerin işsizlik fonundan istifade etmeleri için ÖZ Gıda İş Sendikası yöneticilerinin Bakan Selçuk’tan söz aldığı bilgisine de ulaşılırken, sözleşmede yer alan bazı maddelerin ise, “Tasnif elemanlarının 3. sınıftan 4. sınıfa çıkarılması sağlanacak. Zamlardan istifade edemeyen yaklaşık 300 işçi için girdikleri yıla göre saat ücretinin eski saat ücretlerine çekilmesi, ceza alan işçiler için en fazla 1 yevmiye ceza alanların kapsam dışı bırakılması ve bu işçilerin de 180 gün çalışmalarının önünün açılmasının sağlanması, rutin ücretin 3500 TL’yi geçmemek kaydıyla 150 TL iyileştirme yapılması, bu iyileştirme sonrası işçilerin saat ücretlerine birinci yıl ilk 6 aylık dönem için yüzde 8, ikinci 6 aylık dönem için yüzde 4 artı enflasyon, enflasyon yüzde 4’ü geçerse geçtiği kadar kısmı oransal olarak ikinci altı aylık ücret zammına yansıtılması” şeklinde olacağı, ayrıca, bu yıl Ocak ayından itibaren yıl içinde toplam alınan zammın yüzde 25’i bulacağı ve alınan genel zammın yüzde 19 ile yüzde 25 arasında değişeceği öğrenildi.

Öte yandan toplu iş sözleşmesi ile toplam ödeme kalemlerinde de artışa gidildiği, denge ödeneğinin 750 liradan 840 liraya, kampanya priminin de bin liradan bin 123 Liraya yükseltildiği bilgisine ulaşıldı.

Sözleşmenin ÇAYKUR işçisini memnun edecek şekilde imza altına alınması için ÖZ GIDA İŞ Sendikası yöneticileri ile Rize Milletvekilleri olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Muhammed Avcı ve Osman Aşkın Bak ile ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim’in yoğun çaba sarfettikleri bilgisine ulaşıldı.