MHP olarak çay alım yerlerini gezdiklerini ve çay üretcilerinin sorunlarını sürekli dinlediklerini dile getiren MHP Rize İl Başkanı Alkan, buradan yola çıkarak bir kanun tasarısı taslağı hazırladıklarını, çay sorununu ortadan kaldıracak her çalışmanın içerisinde olacaklarını ifade etti. Alkan “Burada sıkıntı var. Sokak sokak geziyoruz. Alım yeri geziyoruz. Bu konularla alakalı bir araştırma önergesi verelim sıkıntı yok ama öncesinde bir araya gelelim. Çayın sorunlarını ben biliyorum, ben çaycıyım. Biz bir önce konuşalım. Bir ortak mutabakat yapalım ondan sonra getireli. Ben söyledim gelin hep birlikte bir taslak hazırlayalım, sayın Cumhurbaşkanımıza tüm siyasi partiler olarak bunu götürüp verelim. Bütün genel başkanlara verelim. Sayın Genel Başkanımıza durumu arz edelim. Eğer Rize’nin sorununu çözeceksek biz bunda varız, biz bundan kaçmayacağız dedim” dedi.

Üreticinin olmadığı çalışmada yokuz!

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) meclise sunduğu soru önergesini doğru bulmadıklarını, soru önergesi hazırlanırken çay ile geçimini sağlayan 1 buçuk milyon insanın fikrinin alınmadığını dile getiren Alkan, samimi bulmadıkları hiçbir çalışmayı desteklemeyeceklerini sözlerine ekledi. Başkan Alkan “Bu sıkıntıda sanki bir şey yapmıyormuşuz gibi, insanların dertlerini dinlemiyor muşuz gibi bir algı oluşturmak doğru değil. ‘Milliyetçi Hareket Partisi çaycının sorunları ile ilgilenmiyor. Bakın çaycının sorunlarının araştırılması için biz meclise önerge verdik ama MHP oyları ile reddedildi’ demek yanlış olur. Hiç vatandaşa inmeden, vatandaşı dinlemeden ‘Biz bir önerge vereli, bu sıkıntı çözülsün’. MHP’nin bölge il başkanlarının, milletvekillerinin önerileri alınmadan hazırlanan önergeye MHP milletvekillerinin destek vermesi mümkün mü? Böyle bir şeyi ben kesinlikle kabul etmiyorum. Önce arkadaşlar gelip bir şeyleri bizimle paylaşa bilirler. Ben hazırladığımız ‘Çay kanunu yasa tasarısı taslağını’ bütün siyasi partilerle paylaşacağım. Bu kanun teklifimiz uzman arkadaşlarımız tarafından hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

Çay namustur, şereftir

Çayın siyasi partisi olmadığının altını çizen Alkan sözlerine “Bizim hazırladığımız kanunda da illa ki eksiklik vardır. Oda başkanları bunda bir eksik görecek, borsa bunda bir eksik görecek, ticaret odası bir eksik görecek, eksikleri tamamlayacağız ve bu konuda hem fikir miyiz diyeceğiz. O zaman biz hem fikir olduğumuz şeyi konuşalım. Bir odada 5 tane sandalye var. Hepimiz bu odayı temizlemek istiyoruz ama sandalyeden kalkıyoruz, sandalyemizin etrafını bir süpürüyor sonra tekrar oturuyoruz. Biz beş kişi kalksak, bu sandalyeleri dışarı çıkarsak, hepimiz ayakta kalsak, hep beraber süpürsek sonra tekrar sandalyeleri içeriye alsak olmaz mı? Ortak alanımızı da beraber yapsak. Çay; hangi siyasi partiye mensup olursa olsun Rize'de yaşayan, Rizeli olan veya dışarıdan gelen, bu işi yapan insanlarımızın geçim kaynağı, şerefidir, namusudur. Biz çaya bu gözle bakıyoruz. Buna siyasi gözle bakmak zaten doğru olamaz. Biz sosyoekonomik bir ürün olan çayın burada bir buçuk milyon insanın geçimi ile ilgili olan, bir buçuk milyon insanın evine ekmek götürdüğü çayın siyasete konu olmasından MHP İl Başkanı olarak ben rahatsızım. Zaten kanunlarımız var. Çay ile alakalı vatandaşımızın da sıkıntı yaşadığı konuları kanunla koruma altına alacağız, inşallah kanun olarak ekleteceğiz anayasamıza bu sorun olmaktan çıkacak” şeklinde devam etti.