Yeniden Refah Partisi Rize İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci, Çaykur’un hükümet politikalarından kaynaklı nedenlerden dolayı kuru çaya gereken zammı yapmaması veya geciktirmesinin Çaykur’un zararına neden olduğu gibi bölgede çay sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinin zor durumda kalmasına ve bu nedenle üreticilerin de düşük fiyatla çay satarak mağduriyetine yol açtığını ifade ederek, yaş çaya verilen zam oranı kadar kuru çaya da zam yapılarak yaş çayın düşük fiyatla satın alınmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

17 Mayıs 2021’de yaş çay sezonunun açıldığı hatırlatmasında bulunan Rize İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci, çay sezonun tüm üreticilere ve ülkemize hayırlı olsun temennisinde bulunarak, “Pandemi sürecindeki ikinci çay sezonunu yaşıyoruz. Yaşanan bu süreçte ülke genelinde ve dolayısı ile ilimizde mağduriyetler meydana gelmiş ve ekonomik olarak ağır sonuçları olmuştur. Üretim ve hizmet sektöründe bir çok firma da faaliyetlerini durdurmuş, cirolarında kayıplar olmuş ve bankalara olan borçlar yükselmiştir. Çay müstahsilleri ve bölge halkı da bu durumdan olumsuz etkilenmiştir.

Bölgede 1 milyonun üzerinde çay müstahsilinin bulunduğu değerlendirmeye alındığında, ilimiz ekonomisinin çaya dayalı olduğu gerçeği gün yüzüne çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı çaya verilecek olan fiyatın bölgesel kalkınma ve refah seviyesinin yükselmesinde önem arz ettiğini görmekteyiz. Son yıllarda artan pahalılık, özellikle 2021 yılı içerisinde bir çok üründeki aşırı fiyat artışları, karşısında yaş çaya verilen zam beklentileri karşılamamış ve altında kalmıştır. Yaş çaya bir yılda %110 oranında zam ile tarihin en yüksek zammını veren 54. Erbakan hükümeti ve aynı görüşün bugün tek temsilcisi olan Milli Görüşün tek partisi Yeniden Refah Partisinin Genel Başkanı, Genel Başkanımız Sayın Dr. Fatih Erbakan bey geçen ay bölgemize yapmış olduğu ziyaretler sırasında Artvin ilinde yapmış olduğu açıklamada, ‘Yaş çay taban fiyatının beklenenleri karşılaması, hak edilenin verilmesi için en azından %50 taban fiyat artışı yapılmadır, bu fiyat artışı da Müstahsile bir lütuf değil aksine çay üreticisinin hakkının teslimidir.’ Diyerek bu konunun ehemniyetini dile getirmiştir.” dedi.

İl Başkanı Zerdeci, yaş çaya verilen 13 kuruş destekleme bedelinde yıllarca artış sağlanmadığından her geçen yıl destekleme bedelinin eridiğini ve destekleme bedeli ödemelerinin başladığı yıllarda yaş çay taban fiyatının %14’üne gelen destekleme bedelinin bugün yüzde 3,5 seviyelerine indiğini kaydederek destekleme bedelinde mutlak suretle artış sağlanması gerektiğine vurgu yaptı ve şunları kaydetti: “13 yıldır yaş çaya verilen kilo başına destek neredeyse hiç arttırılmamıştır. Destek ödemelerinin başladığı tarihte yaş çaya verilen destek, yaş çay taban fiyatının %14’üne denk geliyordu. Bugün ise yaş çaya devletin vermiş olduğu destek yaş çay taban fiyatının %3,5’ine denk gelmektedir.

Yeniden Refah Partisi olarak bizler, sorunları sadece eleştiren ve konuşan değil; çözümlerini de ortaya koyan ve yol gösteren bir partiyiz. Bu konuyla ilgili çözüm önerimiz ise destek programını yeniden düzenleyip yaş çaya verilen zammın bir kısmını destekleme ile karşılayarak kuru çay fiyatı üzerindeki etkisi azaltılır ise hem müstahsile hem özel sektöre hemde tüketiciye fayda sağlanmış olacaktır.”

Kuru çay fiyatlarına yapılacak zamla hem Çaykur’un zararının önüne geçileceğini hem özel sektörün üreticiyi mağdur etmeyen fiyatlarda çay alımı yaparak düşük fiyatla çay satmak zorunda kalan üreticilerin bu mağduriyetlerinin giderileceğini savunan Yeniden Refah Partisi Rize İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci, “Bölgemizde çay üretim sanayisinin %51’e yakın bir bölümü Çaykur tarafından kalanı özel sektör tarafından icra edilmektedir. Her yıl sezon başında yaş çaydaki fiyat artışı ve işletme giderlerindeki artışlardan kaynaklı kuru çay maliyetlerinin artması, Çaykur’un hükümet politikalarından kaynaklı nedenlerden dolayı gereken kuru çay zammını yapmaması veya geciktirilmesi neticesinde Çaykur’un zarar etmesi, bölgede faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinin de zor durumda kalmasına yol açmaktadır. Bu durum, maliyetleri düşürmek durumunda kalan özel sektör çay işletmelerinin yaş çayı düşük fiyatla satın almasına, yapılan yaş çay zammının müstahsile eksik yansımasına, müstahsilin zarar görmesine ve bölge ekonomisinin zarar görmesine yol açmaktadır. Yeniden Refah Partisi Rize İl Başkanlığı olarak daha önce yapmış olduğumuz açıklamalarımızda konunun önemine dikkat çekmiş ve yetkileri uyarmıştık.

Hükümet yetkililerinden talebimiz, çayın başkenti olan Rize ilimizin ve bölge illerimizin en önemli gelir kaynağı olan çayımızı, enflasyonla mücadele aracı olarak kullanmaktan vazgeçmeleridir. Çayımızın değerini yükseltecek adımları bir an önce atmaları ve acilen yaş çaya verilen zam oranı kadar kuru çaya da zam yaparak yaş çayın düşük fiyatla satın alınmasının önüne geçilmesi elzemdir.” diye konuştu.