Yaş çay yaprağı üreterek satışını yapan ruhsatlı üreticilere, bu sene için kilogram başına 13 kuruş fark ödemesi desteği sağlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığının, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2018 Yılı Yaş Çay Ürünü için Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ kapsamında, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAY-KUR) tarafından kontrolleri yapılan ruhsatlı çay alanlarında, 2018 üretim sezonunda yaş çay yaprağı üreterek satanlar desteklenecek. Üreticilere 2018 yaş çay ürünü için yapılacak fark ödemesi desteği, kilogram başına 13 kuruş olarak belirlendi.

Bakanlık, 2019 mali yılı bütçesinin ilgili harcama kaleminden, Ziraat Bankası tarafından, doğrudan üreticilere ödeme yapılmak üzere ÇAY-KUR’a kaynak aktaracak. Tebliğin uygulanmasıyla ilgili olarak üstlendiği hizmetlerden dolayı üreticilere ödenen destek tutarının yüzde 0,1’i oranında hizmet komisyonu ÇAY-KUR'a, yüzde 0,2’si oranında hizmet komisyonu ise bankaya Bakanlık tarafından ayrıca ödenecek. Ödemeler, ÇAY-KUR’a kaynak aktarılmasını müteakip, ruhsatlı üreticilerin kayıtlı olduğu ÇAY-KUR fabrikalarının anlaşmalı olduğu bankalardaki üretici adına önceden açılmış bulunan hesaplara aktarılacak. Ruhsatlı üretici olup yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden faydalanmak için kamu ve/veya özel sektör işletmelerine başvuruda bulunan ve 2018 üretim sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticilerin belgeleri, 2018 fark ödemesi desteği için de geçerli olacak.