Alınan bilgiye göre, Rize'de az sayıda koronavirüs teşhisinin konması üzerine Vali Yardımcısı Abdullah Şen başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıha Kurulunca hastalığının yayılmasını, bulaşmasını önlemek ve en aza indirmek amacıyla ildeki kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum Örgütlerinin desteği ile alınan birçok karar uygulanmaya başlandı. Alınan tedbirler kapsamında Türkiye'de ilk kez bir şehrin giriş çıkışlarında koronavirüse karşı termal kameralar kullanılacak. Şehir dışından gelen tüm yolcular 14 gün evlerinde gözlem altında tutulacak.

Bu kararlar kapsamında bugünden itibaren Rize'deki emniyet giriş noktalarında (Merkez Alipaşa, Kalkandere-İkizdere yol güzergahı (Şantiye), İkizdere ve Fındıklı İlçelerinde) sağlık ve emniyet ekiplerince sağlık kontrol taraması uygulanmaya başlandı.

Son zamanlarda bölgemize yaş çay tarımı için özellikle İstanbul ili başta olmak üzere gelmeye başlayan vatandaşların sağlık taramasından geçirileceği, termal kamera ile ateş ölçümü yapılan vatandaşların riskli olanları gözlem altına alınacak olup, semptomsuz diğer tüm vatandaşların ise 14 gün boyunca evlerinde gözlem altında tutulacağı ve ziyaretçi kabul etmemeleri ve dışarıya çıkmamaları konusunda bilgilendirileceği öğrenildi.

Kararın uygulaması konusunda Rize Valiliğince ilgili kaymakamlıklar ve kolluk kuvvetlerinin görevlendirildiği bilgisine ulaşılırken, ayrıca bu durumdaki vatandaşların adres bilgileri başta sağlık olmak üzere tüm ilgili kurumlara iletilecek. Bilgiler ayrıca köy ve mahalle muhtarları ile de paylaşılacak. Muhtarlar ise köylerine gelen ve sağlık taraması yapılamayan kişileri ilgili mercilere ve Kaymakamlıklara bildirecek. Bu konumdaki vatandaşların hem kendi hem de sevdiklerinin, akraba, eş dost komşularının sağlıklarının için son derece önemli olduğundan bu uygulamalar yapılacak.

Bu ailelerimizin 14 gün süre zarfında gübre v.b. diğer ihtiyaçları zaruri oldukça muhtarlar koordinasyonunda kaymakamlıklar ve ilgililerce koordine edilecek ve karşılanacaktır.

Ayrıca ilimiz genelinde toplu taşıma yapan araçların (taksi, dolmuş, servis vb.) servise çıkmadan önce ve servis sonrasında, araçların içerisinde vatandaşın dokunabileceği tüm yüzeylerin sulandırılmış çamaşır suyu (en az 1/100 oranında) ile silinmesine, araçların yolcu almadan önce havalandırılmasına ve yolcu kapasitesini aşarak ayakta yolcu taşınmamasına, bu kararın uygulanmasının takibinin Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ve Belediye Trafik Zabıta ekiplerince sürekli takip edilmesine, uymayanlar hakkında yazılan mevzuat hükümlerince işlem tesis edilmesine karar verilmiş ve uygulamaya geçilmiştir.

Tüm market, bakkal vb. her türlü ticari satış yerlerinin girişlerinde ve kasalarda el dezenfektanı bulundurulması, kasiyerlerin tercihen eldiven kullanmaması, ellerini 10 dakikada bir dezenfekte etmesi, alerjisi olanların eldiven kullanması gerekiyorsa eldiven üzerinden 5-10 dakikada bir el dezenfektanı ile dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması veya sık değiştirilmesi, kasiyerin maske takması, ayrıca kasiyerin yanındaki ürün bandı ve çevresi en az 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile günde 4-5 kez silinmesi karar verilmiş ve tüm işletmelerden bu karar doğrultusunda davranması istenildi.

Uygulamaya konulan bu kararlarla ilgili tüm vatandaşlardan maksimum katılım ve anlayış bekleniyor.