Rize Ziraat odaları Bakan Kirişçi'ye yazdıkları mektup

Sayın Bakanım ;Tarım teşkilatının başına hoş geldiniz. Meslek mensubu olarak tarım teşkilatının başına getirilmeniz bizleri umutlandırmıştır. Bildiğiniz üzere bizler yaş çay üreticileriyiz, ürünümüzün raf ömrü yoktur bu nedenle üreticilerimizin küçük olması sonucu alıcı firmalar tarafından çok mağdur edilmekteyiz. Malumunuz ekonomik koşullardan dolayı gübre, mazot ve işçilikte ki fiyat artışları bizleri hayli tedirgin etmektedir. Gübre ve mazottaki %300 e varan zamlar, hasatı gerçekleştirecek olan işçi ve yarıcıların önünü kapatmakta, çay üreticisini kara kara düşündürmektedir.

Bu nedenle; 1- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin öncülüğünde çay kanun tasarısı hazırlanmış ve bakanlığa gönderilmiş kanunlaşmasını bekliyoruz.

2- Bir an önce yaş çay taban fiyatı açıklansın ki çiftçi önünü görsün. Üretici de şöyle bir algı oluştu bu yıl gübre kullanmayalım şeklinde. Üretici önünü göremediği için yanlış algılara giriyor, derhal bunun önüne geçilmeli. Gübre kullanmasa ürün az olacak üretici fakirleşecek başka sosyal sıkıntılar olabilir diye korkuyoruz. Üretici desteklenmeli 8 yıldır arttırılmayan 13 kuruş olan yaş çay desteği en az 1 lira olmalı. Geriye dönük yıllara bakıldığında bu güne kadar yaş çaya verilen fiyatları incelediğimiz de Cumhurbaşkanımızın 60 sent tutarı kadar yaş çay taban fiyatı açıkladığı görülmektedir. Bu kadar ekonomik koşulların ağır geçtiği bu yılda da en azından 60 sent tutarı Türk lirasının bir an önce yaş çay taban fiyatı olarak açıklanmasını acilen talep etmekteyiz. Sayın Bakanım Tarım teşkilatında mühendisler evrak işi yapmasın sahaya insinler. Evrak işini çiftçi örgütleri yapsın, sizler denetleyin. Depolanabilir tarımsal ürünleri özel sektöre bırakmayın. Çiftçi çok küçüldü işletmeleri birleştirin ve büyütün, sizin başarınız bizim refahımız olacaktır. Kalın Sağlıcakla.

Rize Ziraat Odaları il Koordinasyon Kurulu