Fındıklı 'da "Geleneksel Tohum Takası Etkinliği" ile beş yüz bin doğal ata tohumunu çiftçilere ücretsiz dağıtıldı. Etkinlik, Fındıklı Ziraat Odası ve Fındıklı Belediyesi işbirliği ile Fındıklı'nın kurtuluşunun 103. yılı programı kapsamında gerçekleştirildi. Hayati Aykut Parkında gerçekleştirilen etkinliğe Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy ve yönetim kurulu ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Maske-mesafe gibi salgın kurallarına uyarak yoğun ilgi gösteren üreticiler destekten ötürü memnuniyetlerini dile getirdi.

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, yaptığı açıklamada, 14 Mayıs çiftçiler gününde geleneksel tohumlarla ürettikleri 100 bin sebze fidesini bedelsiz dağıtmanın ardından 500 bin ata tohumunu çiftçilerle buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Geleneksel tarımın yok olma noktasına geldiği bu günlerde geleneklere ve geleceğe sahip çıkma sloganı ile yola çıktıklarını belirten Özsoy, " 2018 yılında Fatsa’dan Borçka’ya kadar bütün ziraat odalarıyla iletişim kurarak çiftçilerimizden geleneksel ata tohumlarını topladık. Topladığımız tohumları ilk ili yıl üretim alanlarımızda ektik ve tohumları çoğalttık. 14 Mayıs 2020 yılında fındıklı belediyesi ile birlikte dünya çiftçiler gününde ürettiğimiz 100 bin geleneksel sebze fidesini bedelsiz çiftçilerimize dağıttık “dedi.

Kurtuluşun tarımda olduğunu vurgulamak için, etkinliği Fındıklı'nın kurtuluşunun 103. yılı programı kapsamında gerçekleştirdiklerini kaydeden Özsoy, şunları aktardı: " Fındıklı Belediyesinin odamıza tahsis ettiği ve içerisinde seralar kurduğu Meci Tarım Parkı’nda üretip çoğalttığımız 500 bin geleneksel ata tohumunu çiftçilerimize dağıttık. Bir yıldır bütün düzenimizi bozan tadımızı tuzumuzu kaçıran pandemiye rağmen etkinliğimiz çok yüksek katılım ve büyük ilgi görmüştür. Bu etkinliğin amacı ve hedefi gelecekte daha büyük kitlelere tohum ulaştırmak, daha geniş topraklarda ekilmesini sağlamaktır. Bunun için bugün tohum dağıttığımız çiftçilerimizden gelecek yıl elde edecekleri tohumların bir kısmını bize getirmeleri ve bizim ürettiklerimizle birlikte büyüyerek komşu ilçeler, illere belki bir gün bütün ülkeye yayılmasını sağlamaktır." 2018 yılından bu güne geleceğimize ve geleneğimize sahip çıkacağız parolası ile yola çıktıklarını ifade eden Özsoy, "Bize yoldaşlık eden ve katkı sunan başta Fındıklı Belediye Başkanımız Ercüment Şahin Çervatoğlu ’na, ekibine ve çalışanlarına sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca odamıza tohum gönderen ziraat odası başkanlarımıza, çiftçilerine, Fındıklı Ziraat Odası meclisine, yönetim kuruluma Fındıklı halkına ve bu projenin emektarları ektikleri tohumları çimlendirip gözü gibi bakan büyüten ve 500 bin tohumu elde eden mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim" diyerek sözlerini tamamladı.