Rize’nin Ardeşen İlçesinde Muhasebecilik işiyle uğraşan Bora Kabaoğlu Şentepe köyünde yaşayan eski insanların fotoğraflarını bulup sosyal medya hesabı oluşturdu.İlk başta hobi olarak başlayan Kabaoğlu sonrasında binlerce kişiye ulaşarak dev bir albüme dönüştürdü.

Sosyal medyada açtığı fotoğraf albümü ,yıllar önce yaşamış insanların siyah,beyaz çekilmiş fotoğrafları günümüzdeki genç kuşakların daha iyi tanımalarına yardımcı oluyor. Şentepe mahalle sakinleri de yapılan bu uygulamadan çok memnun kaldı.

Gelişim Haber’e bir açıklama yapan Kabaoğlu;Bu haberin oluşması tamamen doğal bir seyir içinde oldu. Malum pandemi şartları altında yaşıyoruz. Bu da sosyal medya kullanımını artırdı,  Komşuluk akrabalık ilişkileri ister istemez en dip noktasın da , kendim de sosyal medyada takılırken bir köy için yapılmış bir guruba denk geldim , bana çok yavan geldi. Biraz daha farklı bir konsept ile bir başlangıç yapmayı düşündüm. Ve bu tuttu.

 Bizim mahalle nispeten küçük 80-100 hane 400 kadar nüfus yaşar ama dışarda yaşayan bunun iki üç katı insanı vardır. Geçmişinde vurgun gibi kan davası gibi mazisi olmayan nadir mahallelerden, birde mevcut sülaleler birbirleri ile iyi ilişkiler içinde tahminim 230 yıllık yeni bir yerleşim yeri. Birbirini hemen hemen herkes tanır ve bilir. Ancak  30 yaş altında bu bir sorun .

Mahalle demografik yapısı bu şekilde hemen hemen.

Yaptığım çalışma ise geçmiş ölmüş insanlarımızın bir şekilde fotoğraflarını bulup , onlar hakkın da bilgim kadar kimi uzun kimi kısa varsa bir hatıram ve o kişi hakkında bilgileri ile beraber fotoğrafları gurupta yayınladım. Giderek gurup üyeleri artmaya başladı, şu an aktif sosyal medya ile ilgilenen mahalleli  30 yaş üstü bir çoğu  bu guruba üye oldu ilk kez sosyal medya ile tanışan yaşlılarımız bile var. Ayrıca mahalle kızları , yeğenlerimiz de dahil olmaya başladılar. Hiç beklemedikleri bir anda çok sevdikleri bir yakını vefat etmiş kişi buradan yayınlanınca çok sevindiler güzel tepkiler aldık, bizi hem motive etti hem teşvik etti bu .bazen de üyelerin güzel anıları bizi hem ağlattı hem güldürdü. Derken albümler açılmaya başladı , eski fotoğraflar birer birer yayınlandı. Kendisi yıllar önce resim çektirmiş unutmuş, sonra kendi resmini bu gurupta görünce ‘ nereden buldun bu bende yok tu ‘ gibi hoş tepkiler. Hatta bir ablam ‘Bora telefon elimizden düşmüyor ev işlerini yapamaz olduk’ dedi bu çok farklı bir güzellik. Gurubu sürekli aktif tutmak için farklı varyasyonlara başlayalım derken , eski çekim videolar gelmeye başladı. Bu da çok güzel oldu. İnsan bir ölmüşünün sesini duymak hem de beklenmedik bir şekilde gelmesi süper güzel tepkiler oldu. Derken bazı kardeşlerimiz yöresel kültürümüz olan Lazca destanlar yazdılar okuduk bu arada unutuluş bir ananemiz olan SELİM ÇEKMEK dedikleri yada halk arasında HELESA YALESA mızı bulduk. Şu an elde bulunan albümler bitmek üzere bazı burada yaşamayıp farklı illerde ikamet edenlerin albümleri kaldı. Albümünü açmak istemeyen ölmüşlerini bir yerde görünce etkilendiklerini onun için özür beyan edenler oldu. Onlara da hak vermek lazım. Genel olarak başardık. Bu başarıda en ama en çok mahalle ablaları , onlar süperler inanılmaz süperler. Bir kısım abiler de destek oldular . Beni bu konuda diri ve aktif tuttular. Hatta en enteresan bir fotoğraf geçti elimize en az 100 yıllık tahmin ediyoruz fotoğrafı olan kişinin torunları bile yaşamıyor  o kadar eski.

Bazen de aslı nesli kesilmiş bir rahmet verecek kimsesi olmayanlar çıktı ki bunlar ister istemez unutulma sürecinde idiler , onlara bol bol rahmetler gitti. Şu an ulaşılabilir ölmüşlerimizin yüzde 98 ine ulaştık düşünüyorum. Tek tük bir kaç kişi kaldı. Şimdiden sonra ne yaparız sorusuna gelirsek, eski gelenekler ve kültür elemanlarını buldukça onların hakkında mesela eski mahalle çeşmesi, eski değirmenimiz, eski ev alet edavatları,eskiden oynanan oyunlar ,hatıralar, maniler ,destanlar yine güncel yaşlılarımız onları paylaşmak varsa bildiğimiz hastalarımız paylaşılıyor  haliyle bir çok geçmiş olsun dilekler ve dualar  ve mahallenin yetiştirdiği ki Ardeşen siyasi hayatına damga vuran devasa bir servete sahibiz bunları teker teker yayınladık. Yine ülkemize ve yöremize önemli hizmetleri yapmış bürokratlar az da olsa iş adamlarımızı paylaşım yapmaya çalışıyoruz. Yine yeni iş hayatına başlamış genç kardeşlerimizi hem yayınlıyor hem bilinçli reklamını yapıyoruz. Gençlere destek vermek lazım. Bu paylaşımlarda kesinlikle politik paylaşımlara izin vermedim. Halkımız bu konuları seçimden seçime halletsin. Ondan ileri gitmesin. Biz daha o yüksek politik kültüre ulaşamadık daha.

Kısaca insanımız HEY GİDİ  diye tabiri kullanacağı her unsur bizim için önemli , önümüzdeki süreçte eski çekim videolar şimdiki teknoloji ile dönüştürülmesi ve izlenmesi için çalışmalarımız var . yakında bunu gurubumuza kazandıracağımızı düşünüyorum. Bu eski resimler de bitince yeni nesli mahalleliye tanıtmak için  ÇEKİRDEK AİLE resimlerini paylaşım yapmaya geçeceğiz. Böylece eski ve yeni nesil bir şekilde birbiri ile en azından sosyal medyada tanımış olacak.  Daha ilerde mahalle halkı destek verirse bu çalışmalar bir minik mahalle festivaline dönüşebilir . çünkü bizim mahallenin adı ŞENTEPE  eskiler ahenk tabirini kullandığı günler süren eğlenceler olurmuş. Bunu tekrar hayata kazandırabilirsek ne mutlu bize… Bir örnek daha vereyim eskiden yazılmış bestesi yapılmış çok sevdiğimiz vefat eden bir abimin şiiri ne kadar uğraştım,  aile fertleri ne kadar aradılar bizim için bulamadılar. Derken bu beste konusu başka bir mahalleli genç amatör olarak çalışmaları var bir yorumda mevzu bahis oluyor. Sende varmıdedim , yok dedi merhum sanatçı AYHAN ALPTEKİN ona da rahmet olsun youtube de var abi dedi.. bakın şimdi ne çıktı hem o şiir hem şarkısı hemde videosu artık elimizde ve kayıt altında .bunun gibi nice güzellikler. Şimdi o besteyi irtibatım olan ve Anadolu rock müziği yapan ulusal bir sanatçı ya aile fertleri de rızası doğrultusunda tabiki vermeyi düşünüyorum , sonuç ne olur bilemem.

Sonuç olarak biz geçmişlerimize ulaştık , yarın biz de o geçmişler kervanına iştirak edeceğiz. Yeni nesil ve daha sonra gelecek olan nesiller bu konuda çok değerli bir arşive hazır ve nazır bir şekilde ulaşmış olacak. Biz bu çalışma için çok kereler ALLAH RAZI OLSUN SENDEN ifadeleri ile muhatap olduk. Gelecekte de yine aynı rahmete bizim de ihtiyacımız olacak .bizim mahallede canlı tarih kitapları dediğimiz yaşlıları bir bir kaybettik. Onların o derin geçmiş ile alakalı bilgileri dinledik ama kayıt altına almadık. Bu bilgiler de kendileri  ile beraber gitti . en azından bu mahalle hakkındaki bu tarihi  bilgilerden kurtarabildiğimiz kadarını kurtarıp kayıt altına alınmış olur.dedi