Fındıklı Ziraat Odası ve Fındıklı Belediyesi Dünya Çiftçiler Gününde 90 bin fide dağıttı.“Geleneği Geleceğe Taşıyoruz” sloganıyla geleneksel doğal tohumlardan elde edilen sebze fideleri Fındıklı’da toprakla buluştu. Ziraat Odası bu proje ile geleneksel tohumların her yere yayılmasını amaçlıyor.

Fındıklı Ziraat Odası ve Fındıklı Belediyesi’nin yürüttüğü proje ile köylülerden toplanılan geleneksel tohumlar 4 serada ekilerek 100 bin fide üretildi. Bu fideler Dünya Çiftçiler Gününde ilçe meydanında vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. Üreticilerin aldığı 70 bin fide Fındıklıda toprakla buluşturulurken 20 bin fide ise dağıtıma gelemeyen 65 yaş üstü çiftçilere ulaştırılacak.

“100 BİN FİDE ÜRETMEYİ BAŞARDIK “

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy ‘geleneğimize ve geleceğimize sahip çıkalım’ diyerek yola çıktıklarını belirterek “Belediye Başkanımız Ercüment Şahin Çervatoğlu ile geleneğimize ve geleceğimize sahip çıkalım diyerek yola çıktık. Fındıklı Ziraat Odası ve Fındıklı Belediyesi iş birliği ile daha önce Ziraat Odamız tarafından köylerimizden topladığımız geleneksel tohumlarla ekim yaparak çoğalttığımız tohumları bu yıl yeniden ekerek halkımıza 100 bin fide dağıtmayı planladık. Bu yıl kış çok ağar geçti. 1 metreyi geçen kar yağışında seralarımız yıkıldı, biz yıkılmadık. Belediye Başkanımız şehre çok yakın yerde 7 dekarlık bir alanı üretim yapılabilir duruma getirerek 2 adet sera kurdu. Biz de Ziraat Odası olarak yıkılan seralarımızın iki tanesini yeniden onarıp kurduk. Önümüze çıkan bütün olumsuzluklara rağmen alışık olduğumuz zor şartlarda 100 bin fidelik hedefimize ulaştık.14 Mayıs Perşembe günü 70 bin fideyi dağıttık,20 bin fideyi de 65 yaş üzeri sokağa çıkma yasağı bulunan çiftçilerimizin evlerine belediye ve Ziraat Odası ekipleri ile ulaştıracağız” dedi.

“GELENEKSEL TOHUMLARIN HER YERE YAYILMASINI AMAÇLIYORUZ “

Gelecek yıla fide artırabilmek için Fındıklılılara seslenen Başkan Özsoy “Ücretsiz dağıttığımız fideler karşılığında Fındıklı halkından tek beklentimiz, tohumluk zamanında aldıkları tohumların bir kısmını bize geri döndürmeleri ve bu projenin çığ gibi büyümesine, Fındıklı Belediyesi, Fındıklı Ziraat Odası ve Fındıklı halkı iş birliğine dönmesine katkı sağlamalarıdır. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda daha çok çeşit ile daha çok fide üreterek komşu ilçelerdeki çiftçilere de dağıtmak. Tohumun ekiminden dağıtımına kadar yaşanan süreçte çok büyük desteği ve emeği olan Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu’na ekibine, Fındıklı Ziraat Odası yönetimine, meclisine, daha ismini sayamadığım emeği geçen herkese teşekkür ederim. Ziraat odası ve belediye tarihinde ilk kez gerçekleştirilen bu etkinlikte eksiklerimizi görmezden gelip, tam destek veren hoşgörülü Fındıklı halkına ayrıca teşekkür ederim. Dünya Çiftçiler gününüz kutlu olsun” açıklamasında bulundu.