CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaş çay üreticilerine promosyon verilmesi gerektiğini kaydederek, üreticilerin uğradığı promosyon haksızlığına bir an önce son verilmesi gerektiğini belirtti.

Yılda yaklaşık 10 milyar lira yaş çay parası ödenen yaş çay üreticilerinin banka promosyonu alamaması sorunu devam ederken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, bu duruma tepki gösterdi. İl Başkanı Deniz, sorunun bir an önce giderilmesi ve çay üreticilerinin promosyon alması için yetkili kurumlara çağrıda bulundu.

Doğu Karadeniz Bölgesinde Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde yaklaşık 210 bin üretici ile 800 bin dekarda yılda yaklaşık 1,5 milyon ton yaş çay üretiminde bulunuluyor. 2022 yılı yaş çay üretiminin son günlerine yaklaşılırken bu yıl hava şartlarının kötü olması ve gübre fiyatlarının neden olduğu üretim düşüklüğü dolayısıyla yaş çay üretiminde rekoltenin bu yıl 1 milyon 200 bin ton dolayında olacağı tahmin ediliyor. Buna karşılık ise üreticilere yaklaşık 10 milyar lira tutarında ödeme yapılıyor. Ancak üreticiler ödemeleri aldıkları banka şubelerinden herhangi bir promosyon alamıyor. Üreticiler bölgeye devasa bir çay parası girmesine rağmen promosyon alamadıklarından bu duruma tepki göstererek promosyon almaları gerektiğini savunuyor. Konu hakkında CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaptığı açıklamada promosyonun yaş çay üreticilerinin de hakkı olduğunu kaydederek, “Bankada parası olan ve işlem gören herkese promosyon var, çay üreticilerine yok. Bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

İl Başkanı Deniz, çay üreticilerinin uğradığı haksızlığın bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Yaş çay üreticilerine promosyon verilmesi olayı sürekli gündeme geliyor fakat çözülmüyor. Bankada parası olan, işlem gören herkese promosyon var, çay üreticilerine yok. Çay üreticilerinin milyarlarca liraları bankada işlem görüyor fakat herkese promosyon var, çay üreticilerine yok. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu haksızlığa bir an önce son verilmelidir. ÇAYKUR kendi çalışanlarının promosyon sorununu çözdü ama çay üreticilerinin sorunu devam ediyor. Rize Ticaret Borsası’nın banka hesaplarında çay üreticilerinden yapılan kesintiler var. Onlar çalışanlarına promosyon alıyorlardır ki almaları da doğrudur. Ama paranın asıl kaynağı olan çay üreticilerine promosyon yok. Buradan çağrı yapıyoruz; Tarım Bakanlığı, ÇAYKUR, Rize Ticaret Borsası ve anlı şanlı ne iş yaptığı belli olmayan Ulusal Çay Konseyi bir işe yarasın ve çay üreticilerinin promosyon sorununu çözsün.” diye konuştu.