Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 2.90 TL olarak açıklanan yaş çay taban fiyatı üreticiler tarafından tepkiyle karşılanırken, 2019 yılı yaş çay kampanyasının başlamasıyla üreticilerin korktuğu başına geldi. Özel sektör temsilcileri üreticiden devletin açıkladığı fiyatın altında çay almaya başladı.1.80tl ile 2.00 tl arasında değişkenlik gösteren fiyatlara üretici artık bezmiş bir vaziyette.Üstüne birde  1 yıl vade olunca üreticiler çaykurun ve devletin politikalarını eleştirerek ,Rize milletvekillerini  görevi davet ettiler .

Rize başta olmak üzere Karadeniz bölgesinde ki 210 bin çay üreticisi hemen hemen tamamına yakını sezonda sattığı yaş çayın en az yüzde 30-40'lık kısmını ÇAYKUR tarafından uygulanan kota sebebiyle özel sektöre satmak zorunda bırakılıyor.

BURADA AMAÇ ÜRETİCİYİ ÖZELE MAHKÜM ETMEK
Üreticiler devletin açıkladığı taban fiyatını tartışmaktan çok özel sektörün bu rakamın altında çay almaması için bir düzenleme yapılmasını istiyordu ancak beklenen olmadı. İlk günden özel sektör harekete geçerek devlet açıkladığı fiyatın altından çay almaya başladı.

Bir vatandaş; çaya dün başladığını başlar başlamaz 15 kg kota uygulaması ile karşılaştığını ,haftada 3 gün çayımı satsam 1 aya ancak bitiririm,zaten 1 aya çayda kartlaşır.çaykur yetkilileri bunu araştırmadılarmı ? diye serzenişte bulundu.Vatandaş ,özel sektörün kucağına devlet eliyle resmen itildiğimizi herkes bilsin ,artan gübre fiyatı,işçi fiyatları,masrafların ikiye katlanması fakat çayın fiyatının göstermelik artması kime yaradı belli değil geçen sene de aynı olmuştu.bizim siyasetçilerimiz nerede,ziraat odası başkanları,ticaret odası .çay borsası başkanları nerede soruyoruz buradan milletvekillerimiz ne yaparlar bu rizeye .çay rizenin namusudur artık çayın üzerinden o kirli ellerini herkes çeksin artık canımıza tak etti diyerekten çaylarını özel sektöre o fiyatlardan vermeyeceğini dereye dökeceğini söyledi.